• Home
  • Media Gallery
  • Announcements
  • INOVASI TEKNOLOGI AR DAN VR KUNCI PEMBELAJARAN DI BENGKEL PTPM “AR AND VR FOR EDUCATION”

INOVASI TEKNOLOGI AR DAN VR KUNCI PEMBELAJARAN DI BENGKEL PTPM “AR AND VR FOR EDUCATION”

INOVASI TEKNOLOGI AR3 

USM, 30 September 2020 – Satu bengkel berkaitan penggunaan teknologi Augmented Reality (AR) dan Virtual Reality (VR) telah dijalankan pada 29 September 2020 bertempat di makmal komputer dan makmal inovasi PTPM. Bengkel tersebut merupakan salah satu usaha PTPM memanfaatkan teknologi dalam pembelajaran dan pengajaran bukan sahaja di PTPM, tetapi dalam kalangan kolej komuniti di Malaysia.

INOVASI TEKNOLOGI AR2

Bengkel yang bertemakan “AR and VR for Education” bertujuan untuk memindahkan pengetahuan teknologi AR dan VR kepada pendidik-pendidik setempat. Ts. Dr. Nur Azlina Mohamed Mokmin, pensyarah kanan PTPM, merupakan ketua projek selaku penceramah bagi bengkel ini. Peserta-peserta bengkel adalah terdiri dari sepuluh orang pensyarah dari Kolej Komuniti Pasir Salak, Perak. Bengkel yang berjalan dari pukul 8.00 pagi sehingga 5.00 petang itu telah berlangsung dengan lancar. Peserta telah diberi penerangan terperinci mengenai perisian-perisian dan perkakasan yang terlibat dalam pembangunan bahan berbentuk aplikasi AR dan VR.

Dalam ucapan pelancaran bengkel, Ts. Dr. Nur Azlina berkata, “implementasi teknologi AR dan VR dapat meningkatkan efisiensi dan prestasi pembelajaran dan pengajaran di universiti dan kolej komuniti.” Di tengah pandemi Covid-19 ini, PTPM telah mengembangkan system teknologi AR dan VR. Melalui geran USM, kini PTPM dilengkapi 3 set kelengkapan VR yang berupaya mendukung hasrat PTPM menjadi pusat akademik berteknologi tinggi.

INOVASI TEKNOLOGI AR

Peserta kemudian dibawa melawat makmal inovasi PTPM yang menyediakan kemudahan lengkap pembinaan bahan untuk aplikasi berbentuk VR dan permainan VR. Para peserta telah mencuba sendiri kemudahan VR yang terdapat di PTPM dan mempelajaran teknik asas pembangunan bahan pembelaran menggunakan perisian UNITY. Bengkel tersebut diakhiri dengan pengenalan kepada aktiviti-aktiviti inovasi di PTPM kepada peserta.

PUSAT TEKNOLOGI PENGAJARAN & MULTIMEDIA
Centre for Instructional Technology & Multimedia
Universiti Sains Malaysia
11800 USM, Pulau Pinang
Malaysia

Tel: +604-653 3222 / 3224 / 3226     |    Fax: +604-653 2375

user gray